З початком війни особливо хочеться чути людей, які завдяки їх професійним якостям оцінюють теперішню ситуацію не лише реалістично, але й емоційно. Безперечно, одним із таких голосів є голос заслуженої артистки України, актриси Ірми Вітовської.

Ірма Вітовська – топова українська актриса. Вона працює в київському Молодому театрі і в кіноіндустрії – є зіркою відомого серіалу «Леся+Рома» та однією з головних героїнь кінострічки Антоніо Лукіча «Мої думки тихі». Ірма має численні премії та нагороди: дворазова лауреатка національної кінопремії «Золота дзиґа», визнана найкращою актрисою національної премії від кінокритиків «Кіноколо», володарка двох національних премій «Телетріумф», лауреатка театральної премії «Київська пектораль» та інш.

Актриса має чітку громадянську позицію. Після російської збройної агресії проти України Ірма Вітовська відмовилася від співпраці з російськими кіновиробниками і намагалася допомогти військовим та людям, що потребують допомоги. Робила ляльки-мотанки, продавала їх (найдорожча коштувала 2,5 тисячі гривень), а виручені гроші передавала на допомогу армії; виконала головну роль в арт-проєкті «Оскар і рожева пані», створеному для збору коштів на потреби невиліковно хворих дітей. Сьогодні актриса, залишаючись в Україні, займається допомогою багатьом фондам і переселенцям. Допомагає їм потрапити в Європу, знайти там прихисток. Ірма Вітовська передбачала російську військову агресію багато років тому: «Простежувалися певні тенденції. Наприклад, у російському кінематографі почали відтворювати образ ворога з українців. Була «Біла гвардія» петербурзького режисера Снєжкіна (2011-2012). Такого високого градуса українофобії, як у цьому фільмі, в текстах М. Булгакова немає. А ще – фільми «Ми з майбутнього», «Матч» та інш. Було зрозуміло, до чого все йде. Потім був 2014 рік…»

Ірма Вітовська є членом правління Української кіноакадемії, яка проводить велику роботу на культурному фронті. Росію все більше викидають з різноманітних культурних платформ та майданчиків по всьому світу. Так, напередодні вдалося позбавити московський кінофестиваль акредитації, що є нашою великою перемогою. Це великі збитки для російської кіноіндустрії! «Так що Нікіта Міхалков уже ніхто, і дуже багато таких, як він. Дякуючи всій нашій кіноспільноті». А ще кіноспільнота допомагає в пошуку необхідних медичних засобів, допомагає дітям у притулках, евакуйованим українцям та військовим.

Ірма Вітовська впевнена, що зараз в Україні – час героїв, які народжуються всюди – в кожній області, в кожному містечку, селі. Актриса свято вірить у перемогу нашого народу і постійно повторює слова Оксани Забужко: «Київ москву хрестив, Київ москву і відспіває!». За своє мовчання і свій сліпий страх, за свою ницу байдужість росіяни дорого заплатять!

Джерела:

  1. https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3437458-irma-vitovska-aktrisa-teatru-i-kino.html – Ірма Вітовська. Актриса театру і кіно
  2. https://kino.24tv.ua/irma-vitovska-rozpovila-pro-svoyu-uchast-viyni-vsyu-krayinu-mi_n1918818 – Ірма Вітовська. «На всю країну ми стали одним Майданом»
  3. https://www.pravda.com.ua/rus/articles/2022/03/25/7334280/ – Ірма Вітовська