Сьогодні святкує свій день народження американський актор Елайджа Вуд. Найбільш відомий за роллю Фродо Беггінса в трилогії «Володар перснів».

Елайджа Джордан Вуд народився 28 січня 1981 року в місті Сідар-Рапідс, США. В три роки Елайджа знявся в комедії «Приватна функція», а в 6 років – в драмі «Крихітка Дорріт». Потім почав кар’єру моделі, заради цього сім’я переїхала в Лос-Анджелес. У 7 років Вуд вже щосили знімався в рекламі на телебаченні. У 8 років він з’явився в епізоді «Назад в майбутнє 2» (1989), а в 9 років знявся в телефільмі «Дитина в ночі» і в картині Баррі Левінсона «Авалон». Картина була номінована на «Оскар» і прославила маленького кучерявого хлопчика з ангельською зовнішністю серед кінокритиків і серед глядачів. Незабаром Річард Гір покликав його в свій фільм «Внутрішнє розслідування». Критики відзначали гру Вуда як найкращу в фільмі і називали його найталановитішим актором свого покоління. А потім юний актор отримав першу головну роль у фільмі «Рай» (1991), де він зіграв в партнерстві з Мелані Гріффіт.

Елайджа став отримувати масу запрошень в кіно. У 1992 він зіграв у високобюджетній картині «Вічно молодий» разом з Мелом Гібсоном і Джеймі Лі Кертіс і в фільмі «Прагне вгору» з Річардом Мазеллі. А в 1993-му році знявся з Маколея Калкіним в стрічці «Хороший син». Хлопчику було нелегко почати акторську кар’єру в такому юному віці, до того ж Вуд був дуже затребуваний і знімався дуже часто, в двох картинах за рік.

У 1993-му він з’явився в екранізації «Пригоди Гекльберрі Фінна», в 1994-му – у фільмі «Війна» з Кевіном Костнером, «Норт». Загалом, до 13 років Елайджа Вуд вже мав такі гонорари, що міг дозволити собі купити «феррарі». Однак в сімейному житті у нього було не все гладко: батьки розлучилися і батько поїхав назад до Айови. Першим «недитячим» проектом актора виявилася драма Ейгеля Лі «Крижаний шторм» (1997). Потім він відіграв провідну роль в молодіжній стрічці Роберта Родрігеса «Факультет» і в фантастиці Мімі Ледер “Зіткнення з безоднею” (1998). А через рік успішна кар’єра Вуда закріпилася в молодіжній драмі Мартіна Даффі «Політ джмеля».

Шалений успіх принесла акторові роль хоббіта Фродо в трилогії «Володар перснів», знятої за культовим романом Толкієна. Щоб отримати цю роль, Елайджа в лісі розігрував сценки з книги в костюмі хоббіта, а записи відсилав продюсерам. Він зіграв у всіх частинах трилогії – «Володар кілець: Братство кільця» (2001), «Володар кілець: Дві фортеці” (2002), «Володар кілець: Повернення Короля» (2003).

У 2005 році Вуд заснував свою звукозаписну компанію Simian Records і вже в 2006 році підписав контракт з The Apples in Stereo і став режисерувати відео для ансамблю.

Після зйомок в культовій трилогії затребуваність Вуда зросла. Він знявся в таких популярних стрічках, як «Вічне сяйво чистого розуму» (2004), «Хулігани» (2004), «Місто гріхів» (2005), «Вбивства в Оксфорді» (2008), «Загибель і повернення Супермена» (2011 ), «Хоббіт: Несподівана подорож» (2012).

Фільмографія:

2019 Іди до татка
2016 В цьому світі я більше не відчуваю себе як вдома
2016 Довіра
2015 Останній мисливець на відьом
2014 Запалюючи зірки
2014 Відчинені вікна 2013 Хоббіт: Туди й назад
2012 Острів скарбів
2012 Хоббіт: Несподіванa подорож
2012 Трон: Повстання
2012 Revenge for Jolly!
2011 Селеста і Джессі навіки
2011 Роби ноги 2
2011 Вілфред (серіал)
2011 I Think Bad Thoughts
2010 Боротьба за ваше право
2010 Романтики
2009 Поза межами
2009 Дев’ять  
2008 Вбивства в Оксфорді
2007 День Зеро
2006 Роби ноги
2006 Боббі
2006 Париж, я люблю тебе
2005 Світло навколо
2005 Я все ще тут: Реальні щоденники молодих людей, що жили під час Голокосту
2005 Місто гріхів
2005 Хулігани Зеленої вулиці
2004 Вічне сяйво чистого розуму
2003 Володар перснів 3: Повернення Короля
2003 Діти Шпигунів 3: Кінець Гри
2002 Володар перснів 2: Дві вежі
2002 Сімнадцятиріччя
2002 День покаяння
2001 Володар перснів: Братство кільця
2000 Недотепи
1999 Політ джмеля
1999 Чорне і біле
1998 Факультет
1998 Зіткнення з безоднею
1997 Олівер Твіст
1997 Крижаний вітер
1996 Фліппер
1994 Війна
1994 Норт
1993 Хороший син
1993 Пригоди Гекельберрі Фінна
1993 – 1999 Забійний відділ
1992 – 2008 HBO: Перший погляд
1992 Свідок
1992 Вічно молодий
1992 День-О
1992 Реклама на радіо
1991 Рай
1990 Авалон
1990 Дитина в ночі
1990 Внутрішнє розслідування
1989 Назад у майбутнє 2

Нагороди та премії:

Премія каналу «MTV», 2003 рік
Переможець: Краща екранна команда («Володар перснів 2: Дві вежі»)

Премія каналу «MTV», 2002 рік
Номінації: Краща чоловіча роль («Володар перснів: Братство кільця»)

Джерела:

  1. Елайджа Вуд
  2. Елайджа Вуд
  3. Біографія Елайджи Вуда